Miljonsatsning på personliga assistenter!

Sedan starten 2012 har vi på olika sätt kämpat för att höja statusen för yrket personlig assistans, denna enormt viktiga yrkesgrupp. I Piteå har vi ett mycket spännande utbildningsprojekt i gång, mellan kommunen och God Assistans. Här nedan kan du läsa mer från artikeln i Piteå-Tidningen.

#nowieducation#räddalss#personligassistent

”Personlig assistent: Nu ska yrkets status höjas i Piteå
Stressig miljö, tråkigt jobb och höga sjukskrivningstal?
Glöm det. Nu vill Piteå kommun och God Assistans i Norr krossa de negativa myterna om personlig assistent och höja yrkets status.

Med hjälp av EU-pengar satsas det miljontals kronor på medarbetarna i Piteå.

Det är Piteå kommun, tillsammans med företaget God Assistans i Norr, som genomför ett projekt för att höja statusen på yrket. I Piteå jobbar hundratals människor som personlig assistent och det här är den första satsningen i sitt slag i Piteå.

– Personlig assistent är förknippat med vårdyrkena i allmänhet – som ofta beskrivs som stressiga med höga sjukskrivningstal. Men det är orättvist att säga så om personlig assistans där situationen är en helt annan, säger Annika Risberg, projektledare vid Socialtjänsten i Piteå kommun.

– Tvärtom har vi många som är lojala yrket. Det är omväxlande arbetsuppgifter, med relativt låg stressnivå där du får vara ute, delta i aktiviteter, ha en ganska fri arbetsvardag och dessutom hjälpa andra människor till ett bättre liv varje dag.

Höjer statusen
För att höja yrkets status är därför en strategi att berätta mer om vad arbetet innebär. En annan är att erbjuda kompetenshöjande utbildningar till alla medarbetare. Med hjälp av finansiella medel från Europeiska socialfonden på hela fem miljoner kronor är det möjligt. Alla personliga assistenter i Piteå erbjuds nu en rad olika utbildningar genom projektet Kompetenslyftet PA. Alltifrån hur du arbetar med en autistisk person till hur du sätter in en kateter. Anders Bellander har arbetat som personlig assistent i åtta år. Han har deltagit i flera utbildningar, men en favorit är en om hjärnskador och hur de kan påverka brukaren.
– Utbildningarna är en guldgruva. Inte bara för att vi lär oss mycket som vi har nytta av. Utan också för att yrket i dag ses som någon slags sista lösning för lågutbildade som är i behov av jobb. Att höja kompetensen är att höja statusen, säger han.

Arbetar långsiktigt
En annan som arbetat länge inom yrket är Madelene Öberg, från God Assistans i Norr.
– Det är ett yrke som kräver många olika typer av kunskaper där du utmanas att bli bättre och utvecklas. Därför är kompetensutveckling viktigt, säger hon och förklarar att hon tidigare arbetat inom vården.
– Som personlig assistent får du fokusera på en kund över tid, vilket ökar möjligheterna att ge personen bättre förutsättningar. En annan av fördelarna är att du på nära håll får se effekten av din insats.

Mycket nöjd
Anders Öberg, kundansvarig vid God Assistans i Norr i Piteå, är mycket nöjd med samarbetet med Piteå kommun.
– Det känns fantastiskt att vi inte bara ser till våra egna verksamheter utan lyfter yrket som helhet och de människor som jobbar inom det här i Piteå. Det är också första gången som vi får tillfälle att utbyte erfarenheter med varandra.

I projektet har det även genomförts erfarenhetsutbyten med andra länder. Till exempel med resor till Tyskland och Belgien där medarbetare fått ta del av framgångsrika exempel där, och snart åker en grupp medarbetare till Slovenien.” på God Assistans.