Personlig assistans för barn är speciellt

Barn har rätt till personlig assistans precis som alla andra. De har rätt att leva ett bra och innehållsrikt liv och att få det stöd de behöver. Att alla barn ska få leka, lära och delta i aktiviteter är något vi värnar om. Men personlig assistans till ett barn ställer extra krav och flera frågor kan uppstå. Vidare kan det vara svårt att som förälder söka assistans till sitt eget barn och därmed lämna över delar av omvårdnaden om det egna barnet till någon annan. Att själv ta hand om sitt barn oavsett barnets funktionsnedsättning är något som sitter djupt rotat hos många föräldrar. Vi på God Assistans vet själva hur tufft detta kan vara.

När det kommer in en assistent i familjen

På God Assistans försöker vi tillsammans med dig som förälder hitta de assistenter som passar ditt barn bäst. Sedan tar vi alltid fram tydliga instruktioner för assistansuppdraget, vilket skapar trygghet för alla. En assistent ska vara en förlängning av barnets vilja där det begränsas av sin funktionsnedsättning. Att uppfostra barnet är din uppgift. En öppen dialog med alla inblandade är en självklarhet för oss i alla våra assistansuppdrag.

Personlig assistans anpassad för barn

Nästan alla barn med funktionsnedsättning får assistans av en förälder eller anhörig. Men teamet runt ett barn är större än en person. Vi gör alltid vårt yttersta för att assistansen ska anpassas till varje barns unika förutsättningar med barnets bästa i fokus. Du som förälder ska känna dig trygg i den assistans ditt barn får, vare sig du utför den själv eller om andra gör det.

Att vara assistent och förälder

Vi hjälper dig

Assistent åt ett barn

Det ställer ofta lite extra krav på att arbeta som assistent åt barn.

Rollen som assistent åt ett barn

Det ställs ofta lite extra krav på dig som arbetar som assistent åt ett barn. Som assistenten ska du fungera som barnets förlängda armar och ben och göra som barnet vill. Det kan göra att det uppstår lite speciella situationer gentemot barnets föräldrar. Om barnet vill göra något som föräldrarna inte vill (till exempel vara ute och leka i snön) ska du göra det barnet önskar. Det är inte din uppgift att uppfostra barnet. Det är föräldrarnas uppgift. Det är därför viktigt att du som assistent är lyhörd och att du har en bra dialog med föräldrarna.

Vi har en öppen dialog och tar fram tydliga riktlinjer för varje assistentuppdrag där barn finns med i bilden. Du som assistent ska förhoppningsvis aldrig känna dig utlämnad eller hamna i kläm. Tillsammans är vi ett team som fokuserar på barnets behov.

Låt oss hjälpa dig!

Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Fyll i formuläret eller slå oss en signal!