Information om Covid-19, Coronavirus

UPPDATERAD 6/3

Information om Covid-19, Coronavirus

Nedan följer Information från God Assistans med anledning av Covid-19, Coronaviruset

Vi på God Assistans följer noga händelseutvecklingen vad gäller Coronavirusets spridning. Vi arbetar enligt Folkhälsomyndighetens och Utrikesdepartementets riktlinjer.

I dagsläget (6 mars) finns 101 konstaterade fall av Covid-19 i Sverige. Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget risken som måttlig att smittan ska spridas i Sverige.

Enligt myndigheten smittar coronaviruset när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. Det finns i nuläget inget som visar att personer smittar under inkubationstiden som är 2-14 dagar.

Om man har varit i riskområden ska man vara uppmärksam på eventuella symptom och genast kontakta 1177 Vårdguiden.
Symptom är luftvägssymptom, feber och hosta.

God Assistans åtgärd i detta läget är att vi frågar de assistenter som är på intervju om de vistats i något av riskområdena den senaste månaden innan vi presenterar assistenten för eventuell kund.

Riskområden är följande:
• Kina
• Italien (Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien i norra Italien.)
• Iran
• Sydkorea

Övriga åtgärder är enligt följande: Väljer en assistent att åka till utsatta länder, dvs utsatta länder som UD varnar för, vilket idag är Iran, Italien och Kina. Då MÅSTE assistenten testa sig innan de är åter i arbete. Vi står för kostnaden för testet. Under tiden de väntar på svar från testet betalar vi lön..

Alla andra ställen i världen som inte UD varnar för är okej att återgå till tjänst efter resan.

Kontakta din kundansvarige om du har några frågor eller funderingar.

I övrigt är det viktigt att alla anställda följer de hygienrutiner som i vanliga fall råder inom omsorgsarbete.

För vidare information se Folkhälsomyndighetens sida.

För vidare information hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten.