” Vi har fått vårt familjeliv tillbaka tack vare God Assistans”

Tina och Liv kund till god assistans

God Assistans grundades för att göra bra saker och för att göra skillnad för människor. Därför blir vi så varma i hjärtat när vi får berättelser som Tinas till oss, och vi vill gärna dela den värmen med er. ❤️

”Jag heter Tina, är sambo med Erik och mamma till fyra härliga ungar. Äldst är Nemi med sina tolv år, därefter kommer Loke som är sju och busungen Vide som är fem år fyllda. Yngst i skaran är Liv som fyllde fyra år för ett par veckor sedan.

Vi är en ganska bullrig familj med många järn i elden! Liv, vår vackra lilla minsting fick diagnosen Retts syndrom i somras. Det tog oss mer än tre och ett halvt år, samt en resa över Atlanten för att få svar på vad det var som gjorde henne sjuk. Det var till slut ett läkarteam i USA som kunde ge oss svar på vilken sjukdom hon hade.

För Livs del innebär den här diagnosen att hon inte kan gå, stå, krypa eller ens sitta på egen hand. Hon har kunnat sitta, men har förlorat den förmågan. Liv kommunicerar inte heller. Vare sig med tal, tecken eller bilder. Men om man lär känna Liv ordentligt så lär man sig att förstå hennes signaler. Liv har sväljsvårigheter och riskerar att aspirera när hon sväljer, så därför har hon fått en peg inopererad på magen. Numer är det enbart genom den som hon äter, då hon mår illa om vi försöker ge henne något via munnen. Även godsaker som glass och chokladpudding framkallar kräkningar. Liv lider också av en väldigt svår och allvarlig form av epilepsi. Hon har mer eller mindre konstanta anfall när hon sover. Även anfallen hon får i vaket tillstånd har förvärrats med åldern. På grund av Livs epilepsi och det faktum att hon har andningsuppehåll nattetid gör att vi inte vågar ha henne sovandes utan uppsikt, så vi har alltid någon vid hennes sida. Liv var ungefär ett och ett halvt år när hon fick sin epilepsidiagnos. Kanske ett halvår senare förstod vi allvaret med hennes epilepsi och började vaka. Jag och Erik försökte bolla jobb, tre friska barn och samtidigt vaka dygnet runt över ett svårt sjukt barn. Vid det laget visste vi ju inte heller varför hon var sjuk. Vi såg bara vår underbara lilla unge bli sämre och sämre, så det var en enorm stressfaktor i sig.

Liv var på förskolan på dagarna när vi jobbade, men de dagar då hon var tillräckligt pigg och frisk för att lämnas bort blev allt färre. Istället växte antalet vabbdagar tills dess att dagarna då jag vabbade överskred de dagar då jag faktiskt var på jobbet. Som tur är hade jag en underbart förstående arbetsgivare så det var aldrig några sura miner från deras håll. Strax innan Liv skulle fylla tre år så höll jag på att krascha. Jag kände att det inte gick längre. För att jag ville vara en pigg och engagerad mamma till alla våra barn, men just då fanns det endast energi till att hålla koll på Liv. Vi bestämde oss för att söka assistans. Och trots att dom flesta var övertygade om att vi skulle få ett nej pga hennes unga ålder, så fick vi ett godkännande från vår kommun. Försäkringskassan skulle sedan neka oss, men kommunen stod fast vid sitt beslut och vi fick assistans beviljat i 86 timmar/vecka.

Ett beslut som kommunen slog fast skulle vara i två år innan man gör en ny utredning. Gissa vilken tyngd som föll från våra axlar! Jag tog direkt tjänstledigt från mitt jobb som tandsköterska för att ägna mig åt Liv på heltid. I början på den här resan så fick jag tips av en vän om att ringa Johanna Andersson på God Assistans – vårt löfte för att få hjälp och råd. Sagt och gjort. Jag ringde Johanna dagen innan mötet med kommunen och Johanna lovade direkt att komma med på mötet och stötta mig. Jag var så innerligt tacksam. Vet inte hur det hade gått annars. Dom kom tre personer från kommunen, så det kändes väldigt skönt att ha någon ”på min sida”. Johanna kom med input om saker som jag inte tänkte på och förklarade saker som jag inte riktigt förstod. Hon var en riktig klippa under den här tiden, men hade aldrig som motkrav att jag skulle välja God Assistans som vårt bolag. Tvärtom så uppmuntrade hon mig att titta över de olika möjligheterna som vi hade. Vi valde God Assistans. Vi ville ha ett företag som kunde regler och som höll koll på allt åt oss. Vi ville bara ha en fungerande vardag, inte behöva tänka på löner, arbetstimmar, resetillägg och vad det nu kan vara. Vi ville också att det skulle ”kännas” bra. Äkta. Som att dom bryr sig om Liv och vår familj. Det gör det verkligen. Vi kunde faktiskt inte önska oss något bättre. Johanna, Magnus och Karin har blivit nära vänner till familjen. Jag vet att dom gör allt i deras makt för att vi ska ha det så bra som möjligt.

Vi har aldrig behövt att själva ta reda på vad vi har rätt till osv, för det har dom koll på och det talar dom om. Vi är väldigt väldigt nöjda med God Assistans. Och vi är väldigt väldigt nöjda med Josefina vår underbara assistent. Tack vare God Assistans och vår assistent så kan vår vardag fungera som hos de flesta familjer.
Det finns energi över att vara närvarande föräldrar till alla våra barn. Det finns ork som räcker till utflykter och spontana besök till leklandet. Vi har fått vårt familjeliv tillbaka tack vare God Assistans