Råd från en jurist

”Goda råd är dyra”. Vad betyder det? Jag googlar och finner att om man har ett problem som är svårlöst och behöver hjälp att lösa det kan det bli dyrt.

Att anlita mig är dock inte dyrt. Det är gratis och ingår i administrationsavgiften för den som väljer att bli kund hos oss. Innan du har ett beslut har du således ingen kostnad för min hjälp. Om man inverterar talesättet borde man således komma fram till att mitt (billiga) råd inte är gott. Eller?

En jurists jobb är till stor del rådgivande, så även mitt. Jag har arbetat inom samma rättsområde i snart 15 år och med det sagt borde jag ju faktiskt kunna komma med goda råd. Som det ser ut i dagsläget finner jag det svårt att i alla situationer göra det. Lagen har inte ändrats (det hade naturligtvis varit enklare att hänga med då), men rättsutvecklingen är i konstant förändring. 2009 ändrade man helt synsättet på de praktiska grundläggande behoven (personlig hygien, måltider, av- och påklädning, kommunikation) och 2015 ändrar man förutsättningarna gällande det femte grundläggande behovet (ingående kunskaper).

Spelplanen ändras under spelets gång och utan förvarning.
Till er som är rädda för att söka om utökad assistans då man tror att nuvarande beslut kanske kan komma att bli indraget har jag dock lugnande besked. Har det inte gått mer än 2 år sedan senaste prövning är detta ingen risk eftersom Försäkringskassan inte får ändra ett beslut till nackdel för den funktionshindrade om det inte är tid för en omprövning av beslutet, vilket det är tidigast 2 år från senaste beslut. Efter 2 år är det knivigare att ge goda råd. Men tro mig, jag gör mitt bästa.

Linda Bergstrand
Jurist